Amazon Satıcı İpuçları ve Haberleri

Amazon’da Ne Satılır Ne Satılmaz - 101



Amazon’da nelerin satılıp satılamadığını bilmek yeni satıcılar için zaman zaman sıkıntılı bir hal alabilir. Bu yazıda hangi kategorilerin her kullanıcıya açık olduğunu, hangilerinin onaya tabi olduğunu detaylıca ele alacağız. Eğer onay almanız gerekiyorsa bile telaşlanmanıza gerek yok, çünkü size nasıl onay alacağınızı da anlatacağız.

Hiç kendinizi “Amazon’da ne satabilirim” sorusunu sorarken buldunuz mu? Yada Amazon’da hali hazırda satış yapıyorsunuz ama hangi kategorilerde satış yapıp yapamayacağınız konusunda kafanız mı karıştı? Bunlar Amazon’da satış yapmaya başlayan her satıcının aklına gelen çok temel sorulardır.

Bu yazıda Amazon’da kategorilere göre neler satabileceğinizden bahsedeceğiz. Bazı kategoriler yeni satıcılara kapalıyken bazıları en başından itibaren açıktır.

Eğer Amazon’da sınırlı kategorilerden birinde satış yapmak istiyorsanız öncelikle Amazon’dan onay almanız gerekmektedir. Bu onay süreci kategoriden kategoriye farklı olabilir. Onay sürecinden geçmek hem bir Amazon satıcısı olarak sizin envanter fırsatlarınızı genişletmenize fırsat verecek hem de sınırlı kategorilerde sayıca az satıcı olduğu için daha düşük bir rekabet ortamı sunacaktır.

Yeni satıcılar FBA satışının başta zor olduğunu, çünkü çok fazla sınırlı kategori ve marka olduğunu bu yüzden başta envanter bulmanın zor olduğunu söyler. Dolayısıyla süreci hızlandırmak için sınırlı olmayan kategorilere yönelirler.

Biz sınırlı olmayan kategorilerde satılabilecek bir sürü ürün olduğunu düşünüyoruz. Eğer satmak istediğiniz ürünlerin sınırları çok keskin değilse kilitli kategorileri açtırmak için beklemenizi, hatırı sayılır oranda tecrübe edinmenizi ve yeter miktarda zaman ve para harcamanızı öneriyoruz.

a)               Amazon’da tüm satıcılara açık olan kategoriler

Amazon’da sınırlı kategorilere girmek için Amazon’dan onay alma sürecini anlatmadan önce, herkese açık olan kategorilere göz atmakta fayda var. Yeni satıcılara da dahil olmak üzere herkese açık olan birçok kategori var.

Bunlar arasında:

Baby * (Bebek)

Beauty*** (Güzellik)

New & Used Books (Yeni & İkinci El Kitaplar – Koleksiyon Kitapları hariç)

Camera & Photo (Kamera & Fotoğraf)

Consumer Electronics ** (Tüketici Elektroniği)

Fine Art (Güzel Sanatlar – yeni satıcı başvuruları kısıtlıdır)

Health & Personal Care*** (Sağlık & Kişisel Bakım)

Home & Garden (Ev & Bahçe )

Kindle Accessories (Kindle Aksesuarları)

Musical Instruments (Müzik Enstrümanları)

Office Products (Ofis Ürünleri)

Outdoors (Açıkhava)

Personal Computers (Kişisel Bilgisayarlar)

Pet Supplies (Evcil Hayvan Ürünleri)

Software ** (Yazılım)

Sports (Spor)

Tools & Home Improvement (Alet & Ev dekorasyonu)

Toys * (Oyuncaklar)

Video Games ** (Video Oyunları)

* Tatil dönemlerinde bazı kısıtlamalar uygulanabilir.

**Bazı ürünler onay gerektirebilir.

***Bazı alt kategoriler onay ve başvuru ücreti gerektirebilir.

b)              Amazon’da Sağlık & Kişisel Bakım kategorisi kilitli değil mi?

Bir süredir Health & Personal Care (Sağlık & Kişisel Bakım) ve Beauty (Güzellik) kategorileri yeni satıcılara tamamen kapalıydı. İyi haber şu ki bu kategoriler Amazon’da artık kilitli değil, yani bu kategorilerde satış yapmak için izin almanıza gerek yok.

Fakat, topicals (yöresel ürünler) veya over-the-counter medication (reçetesiz satılan ilaçlar) gibi bazı alt kategorilerde satış yapmanız için hala onaya ihtiyacınız olabilir ve Amazon size bazı kategorilerde onay vermek için ciddi bir ücretlendirme uygulayabilir.

Diğer durumlarda, markadan izin almanız gerekebilir ve marka da sizden ücret talep edebilir. Bu izinler çok pahalıya mal olabilir (binlerce dolar gibi), bu yüzden yeni satıcılar bu yöntemi denemek istemeyebilirler.

Ayrıca birçok marka veya tekil ASINler bu iki kategoride hala kısıtlıdır, böyle bir engele de rastlayabilirsiniz. Sadece bir marka ismi kısıtlamasından dolayı kafanız karışmasın ve tüm kategorinin kapalı olduğunu düşünmeyin.

c)               Peki ya Oyuncaklar? Oyuncaklar Amazon'da kilitli kategorilerden değil mi?

Üsteki iki kategoride olduğu gibi Toys (Oyuncak) kategorisi hakkında da ortalıkta oldukça yanlış bilgi dolaşmaktadır. Oyuncak kategorisinin kilitli olduğu tek dönem yılın dördüncü yani son çeyreğidir.

Bu zaman dilimde de kategori yalnızca bireysel satıcı olarak satmak istediğinizde ve 4. Çeyrek oyuncak kriterlerini karşılamadığınızda kilitlidir. Eğer FBA programını kullanarak satış yapıyorsanız, yeni yada tecrübeli satıcı olun fark etmez, satış yapmaya hazırsınızdır.

d)              Amazon’da Restricted (Kısıtlı) olan kategoriler 

Artık hangi kategorilerin Amazon’da tüm satıcılara açık olduğunu ve hangilerinin zaman zaman kapanabileceğini hakkında fikir sahibi oldunuz. Şimdi kısıtlı kategorilere bakabiliriz.

Kısıtlı kategoriler:

Automotive & Powersports (Otomotiv & Güç Sporları)

Clothing & Accessories* (Kıyafet & Aksesualar)

Collectible Books (Koleksiyon Kitaplar)

Entertainment Collectibles (Eğlence Koleksiyon Parçaları)

Gift Cards (Hediye Kartları)

Grocery & Gourmet Foods (Market & Gurme Yiyecekler)

İndustrial & Scientific (Endüstriyel & Bilimsel – BİSS kategorisi)

Jewelry (Mücevherat - Not: Amazon şuanda mücevherat için yeni satıcı başvurularını kabul etmiyor)

Luggage & Travel Accessories* (Bavul & Seyahat Aksesuarları)

Major Appliances (Beyaz Eşya)

Shoes, Handbags & Sunglasses* (Ayakkabılar, Çantalar & Güneş Gözlükleri)

Sports Collectibles (Spor Koleksiyon Parçaları)

Watches (Saatler)

* Bu kategoriler Amazon’un bazı yerlerinde kısıtlı olarak listelenirler ama aslında açıktırlar, sadece bazı markalar onay gerektirir.

Ürün durumuna göre kısıtlamalar

Aşağıdaki kategorilerdeki kullanılmış ürünler satılamaz:

Beauty (Güzellik)

Clothing, Accessories & Luggage (Kıyafet, Aksesuar & Bavul)

Grocery & Gourmet Food (Market & Gurme Yiyecekler)

Health & Personal Care (Sağlık & Kişisel Bakım)

Jewelry (Mücevherat)

Shoes, Handbags & Sunglasses (Ayakkabı, Çanta & Güneş Gözlüğü)

Toys & Games * (Oyuncaklar & Oyunlar)

Watches (Saatler)

* Amazon uzun süredir kullanılmış durumda olan oyuncakların satılmasını yasaklamış durumda ama satıcılara koleksiyon olarak düşünülen oyuncakların satışlarına izin vermekte. Bu durum ikinci el oyuncak satmak için meşru bir yol olarak görülmekte.

e)               Neden Amazon’da bazı kategoriler kapalı?

Amazon’un neden bazı kategorileri kapattığını anlamak sistemin tamamını anlamanız açısından faydalı olacaktır. Genellikle kapalı olan kategorilerde sahte ürün bulunma riski çok fazladır ve Amazon bu kategorileri kapatarak riski azaltmak ister. Korsan DVD’leri, imitasyon mücevheratları, markalı çantaları yada fason güzellik ürünlerini düşünün. Bu tür sahte ürünler her yerdeler. Bit pazarlarında ve hatta e-Bay’de bile satılıyorlar.

Amazon korsancıların kolaylıkla kullandığı bir platform olarak anılmamak için size bu riskli kategorilerde satış yapma izni vermeden önce sizin yasal olarak dürüst bir şekilde satış yaptığınızdan emin olmak istiyor.

f)                Başka çeşit kısıtlamalar da mevcut

Kısıtlamalara baktığınızda, üç temel alanda olduklarını görürsünüz: kategoriler, markalar ve ürün durumu.

Kısıtlı diye tanımladığımız kategorilerin tamamı kısıtlıdır, örneğin Grocery kategorisi gibi ve  Amazon bu kategorileri titizlikle korur. Bu kategorilerde satış yapmak için Amazon’a direk başvurarak onay almanız gerekmektedir.

Herhangi kategori içinde, kapalı veya değil, bazı ürün ve marka sınırlamaları olduğunu göreceksiniz. Disney veya Black & Decker (veya daha küçük şirketler) gibi şirketler markalarını korumak için Amazon’la işbirliği içinde olacaklardır.

Bu satıcı olarak sizin Amazon’da satış yapmak için o markadan izin almanız anlamına gelir. Önce markaya izin almak için başvuracak sonra kanıtını Amazon’a sunacaksınız.

Son olarak ürün durumu ile ilgili kurallar bulunmaktadır. Mesela Toys (Oyuncak) kategorisindeki gibi. Bu kategoride kullanılmış ürün satamazsınız.

g)              Amazon’da kısıtlı kategorileri açtırmak için temel süreç

Bazı durumlarda kısıtlı bir kategoride satış yapmak için talepte bulunacaksınız ve otomatik olarak başvurunuz onaylanacak. Bu çok nadir olan ve habersiz olan bir durumdur. Amazon bu durumun hangi markalar veya kategoriler için gerçekleştiğini söylemez.

İstisnai durumlar dışında satış yapmak için kısıtlı kategoriler için onay sürecini şu adımları takip ederek başlatacaksınız:

1. Seller Central’da (Satıcı Paneli) inventory (envanter) linkine tıklayın ve Add a Product (Ürün Ekle) kısmını seçin.

2. Satmak istediğiniz ürün için bir arama yapın veya satış yapmak istediğiniz kısıtlı kategorideki herhangi bir ürünü aratın.

3. Çıkan arama sonuçlarında, ürünün karşısındaki Listing Limitations Apply (Listeleme kısıtlamaları bulunmakta) kısmına tıklayın.

4. Başvuru sürecini başlatmak için Request Approval (Onay talebi) düğmesine tıklayın.

Başvurunuzun durumunu kontrol etmek için, Add a Product (Ürün Ekle) kısmına geri dönün ve sayfanın üst tarafında bulunan Selling application status (Satış başvurusu durumu) linkine tıklayın.

Siz onay isteği butonuna başladıktan sonraki süreç onay istediğiniz kategoriye bağlı olarak biraz farklı olabilir.

h)              Grocery (Market) kategorisinde nasıl satış yapacaksınız?

Kısıtlı kategoriler arasında yeni satıcıların en çok ilgi duyduğu kategorilerden biri de Grocery & Gourmet Food (Market & Gurme Yiyecekler) kategorisidir. Bu kategoride tedarik etmesi kolay, bilindik ve az yatırımla satabileceğiniz birçok ürün bulunmakta.

Amazon Seller Central’da (Satıcı Paneli) Grocery & Gourmet Food (Market & Gurme Yiyecekler)  kategorisini açtırmak için hangi adımları izlemeniz gerektiğini anlatmakta. Fakat satıcılar bu süreçle ilgili farklı tecrübeleri olduğunu söylüyorlar.

Bu kategoriyi açtırmak için sahip olmanız gereken ilk ve en önemli şey iyi satıcı ölçütlerine sahip olmaktır. Ürünleri satın aldığınızı gösteren fatura ve muhtemelen diğer bazı evrak işlemlerine ihtiyacınız olacaktır.

Satıcı ölçütleri şunları içerir:

Profesyonel satıcı olmak–  bu Amazon hesabınızın profesyonel hesabı olması gerekliliğidir, yani Amazon satıcı hesabınız için aylık $39.00 ödemeniz gerekmektedir.

Sipariş kusur oranı:                   < 1%

Hazırlama öncesi iptal oranı:   < 2.5%

Geç kargoya verme oranı:        < 4%

Bu oranların altına düşmenizin altındaki tek neden ürünü bireysel satıcı olarak hazırlamanızdır. Eğer ürünleri FBA yöntemini kullanarak satıyorsanız, yukarıdaki kriterleri karşılamakta problem yaşamazsınız.

i)                Grocery (Market) kategorisini açtırmak için gerekli evraklar

Grocery (Market) kategorisinde listelenmiş ürünleri satın almanız, daha sonra Amazon’a bunları uygun faturalarla ibraz etmeniz gerekmekte. Fatura üzerindeki bilgilerin Amazon hesabınızdaki bilgilerle uyumlu olduğundan emin olun. Diğer bir deyişle, şirket isminiz ve iş adresiniz Amazon’dakilerle eşleşmezse Amazon büyük ihtimalle başvurunuzu reddeder.

Satıcıların sadece Amazon hesaplarındaki isim ve adresle sağladıkları belgelerdeki bilginin eşleşmediği için reddedildiği gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle, resmi şirket bilgilerinizi faturanıza eklediğinizden emin olur.

Ayrıca faturanın, bir toptancı mağazasından alınan bir fiş olmadığını aklınızda bulundurun. Fatura (invoice) antetli kağıt üzerinde sizin şirket bilginiz ve siparişiniz hakkında detaylı bilginin bulunduğu şirket veya dağıtıcı tarafından sağlanan özel bir evraktır.

Fatura tedarikçinin şirket bilgisini içermelidir: İsim, Adres, Telefon Numarası ve Web sitesi.

Faturanın üzerinde web sitesi adresi bulunmazsa ibraz ettiğiniz fatura geçerli olmayabilir.

Not: Tedarikçinin web sitesi de yukarıda bahsi geçen tüm bilgileri içermelidir. Yani tedarikçiniz yasal tedarikçi olduğu kolaylıkla anlaşılmalıdır. Eğer bir toptancı şirket kullanmayı düşünüyorsanız bu bilgiyi aklınızda bulundurun. Bahsi geçen iletişim bilgileri ilk sayfada yer almazsa, izini unutun; Amazon tedarikçinizin web sitesini karış karış incelemez. Eğer web sitesi indirimli ürünler satan tedarikçilerin web siteleriyle benzerlik gösteriyorsa, yine izin konusu çıkmaza girebilir.

Satıcı Paneli bunu önceden söylemese de, Amazon’un bazı satıcılardan faturayla birlikte güncel vergi lisansı yada işletme lisansı istediğini de bilinmektedir. Bu tüm satıcıların başına gelen bir durum değildir ama bu kategoride satış yapmak için onaya başvururken bu belgelerin istenme olasılıklarının da ihtimaller dahilinde olduğunu unutmayın.

Amazon Grocery kategorisi için 10 üründen oluşan bir başvuru istemektedir. Yani bir üründen en az 10 tane alın, düzgün bir faturanız olsun ve faturayı işletme lisansınızın kopyasıyla birlikte Amazon’a ibraz edin.

j)                Sipariş ettiğiniz ürünlerin Amazon’da hali hazırda listelendiğinden emin olun

Amazon’da çoktandır satışta olan ürünleri satıyor olmanız önemlidir. Bu ürünlerin onay almak istediğiniz kategoride listelenmiş olması gerekmektedir.

Seller Central (Satıcı Paneli) > Add a Product (Ürün Ekle) kısmına girerek satmak istediğiniz ürünlerin hangi kategoride olduğuna bakın.

Satın almak için ürün bakarken, kar edip etmeyeceğiniz önemli değildir. Muhtemelen bu ürünlerden kar etmeyeceksiniz (yada bu ürünleri Amazon’a bile göndermeyeceksiniz). Sadece bir üründen 10 tane satın alın ve geçerli bir faturanız olsun.

Siparişinizi verin ve daha sonra gerçek faturaların gelmesini bekleyin

Seçili kategori için başvurduğunuzda, kutu içerisinde gelecek olan resmi faturaya ihtiyacınız olacak (sadece size satın alma işleminden sonra email ile gönderilen belgenin kopyası değil).

Bu faturanın resmini telefonla çekip Amazon’a gönderebilirsiniz.

Faturalarınıza gerekli bilgileri ekleyin

Faturanızın üzerine el yazısıyla Amazon’a yollayacağınız ürünlerin her birinin ASIN’ini yazın.

Eğer kaç ürün satın aldığınız hakkında bir kafa karışıklığı varsa, faturanızın üzerinde bunu da belirtin.  Örneğin, Bir üründen 3 kutu sipariş ettiniz ve her kutuda 10 birim ürün var. Faturanın üzerine bu bilgiyi ekleyin, 3 kutu=30 birim.

Notlarınızı dilerseniz bir bilgisayar programıyla da ekleyebilirsiniz. Sadece siparişinizle gelen faturanın resmini çektiğinizden emin olun.

Amazon’daki ürün kısıtlamalarını kontrol etmenin en iyi yolu

Amazon kısıtlamaları beklenenden daha sık değiştirdiği bir sır değil. Satıcılarının bütün enerjisini ve dikkatini yaptıkları ise vermeye zorladığı ise tartışmasız bir gerçek. Bir gün kategorinin kapalı olduğunu düşünürken öbür gün açık olduğunu görebilirsiniz. Tıpkı ayakkabı, kıyafet ve bavul kategorileri gibi. Amazon’un bazı yerlerinde kısıtlı olarak gözükürken bazı yerlerinde ise açık olarak gözükebiliyorlar.

Bu nedenle devamlı olarak ne satıp ne satamayacağınızı bilmek sizi endişelendiriyor olabilir.

Bunu sağlamanın tartışmasız en iyi yolu ürünü The Amazon Seller App (Amazon Satıcı Uygulaması) ile taramak. Bu uygulama ürünü satmaya uygun olup olmadığınızı kontrol eder. Eğer bilgisayar kullanıyorsanız Seller Central’dan (Satıcı Paneli) Add a Product (Ürün ekle) kısmına gidin ve arattığınız ürün için herhangi bir kısıtlama olup olmadığına bakın.

Onay süreci ile ilgili hala sorunuz mu var? Aşağıda bu konuyla ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları mevcut.

k)              Sıkça Sorulan Sorular

Yeni bir satıcı olarak onay alabilir miyim?

Yeni satıcıların onay alabildiği gibi reddedildiği zamanlar da olmaktadır. Bu nedenle onay sürecine başlamadan önce biraz tecrübe edinmeniz ve Amazon’a oturmuş bir işletme olduğunuzu göstermek önemlidir.

Onay için satın aldığım ürünleri satabilir miyim?

Tabi iki. Bu ürünleri satarak tüm paranızı geri almayı beklemeyin ama elinizden geldiği kadar çok para almaya gayret edin.

Sadece faturalarda kullandığım toptancının ürünlerini mi satabilirim?

Hayır. Amazon faturalarınızı onay sürecinden geçtikten sonra kontrol etmez. Bundan sonraki aşamada, herhangi bir meşru tedarikçiden ürün satın alabilirsiniz.

Target gibi yerlerden alınan faturalar geçerli olur mu?

Hayır, perakende fişleri kategori onayı için yeterli değildir.

İşletme ruhsatına ihtiyacım var mı?

Bazı satıcılara onay başvurusu sürecinde işletme lisansı sorulurken bazılarına sorulmaz.

Kesin onay alır mıyım?

Keşke bu işin bir garantisi olsa. Verilen talimatları uygulayan bazı satıcılar bile izinleri hemen alamıyor. Bazen onay almak için birden fazla başvuru yapmanız gerek.

Birisine para ödesem o onay almamı sağlayamaz mı?

Bu yola başvurmamanız tavsiye edilir. Amazon sizden fatura istiyorsa, bu ürünleri gerçekten almanız gerekli. Para ödediğiniz kişi sizin siparişlerinizi yerine getiren kişi değilse, muhtemelen sahte belge alacaksınız. Yerinizde olsak bunları Amazon’a yüklemezdik çünkü satıcıların sahte belgeler yüzünden Amazon hesaplarının askıya alındığı bilinen bir durum. Bu yüzden bu yola başvurmaktan kaçının.

Amazon’da satış yaparken birçok kısıtlamayla karşılaşsanız da, kısıtlamalar konusunda endişelenmeden satabileceğiniz birçok şey var.

Amazon’da kısıtlı kategorilerin bile birçok satıcıya tamamen kısıtlı olmadığını gördünüz. Grocery (Market) kategorisi istisnası dışında. Bu kategorinin kısıtlamalarını da yukarıda bahsi geçen adımları uygulayarak açabilirsiniz.

 

Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

ULUSLARARASI TİCARİ TERİMLER

Terim Kısaltması Açıklaması ...

Etiketler

Recent Posts

Sayfalar